Damien Grove blogja

sci-fi, fantasztikum, Világ, Univerzum

Feedek
Megosztás

ingyenes webstatisztika

 

A holnap határa

Mostanában egyre-másra jönnek ki az olyan filmek, ahol az emberiség szembekerül egy idegen fajjal, és a létéért küzd. Vajon lehet-e még újat mondani ebben a témában? Vagy ha a téma nem is teljesen újszerű, létezik-e olyan értelmezés, ami hordozhat értéket magában? Azt hiszem, A holnap határa c. filmnek bizonyos értelemben sikerült ezt elérnie.

 

Kép

Tovább»

Looper - A jövő gyilkosa

Sci-fi, időutazás, Brúszvilisz. Elég-e ez a hármas ahhoz, hogy sikeressé tegyen egy filmet? Maga a sci-fi sokakat megmozgat, az elképzelt fantáziavilágba történő néhány órás „bemerülés” kikapcsol minket a mindennapok monoton rohanásából. Ilyenkor az átlag néző megpróbál átszellemülni, és a mai sivár és sablonos filmek világában előítéletektől mentesen végigélvezni a mozit. Ha történetesen egyszerű szórakozásra vágyunk, távol tartva magunkat minden fajta tudományos magyarázattól, akkor leülve és megnézve például a Vissza a jövőbe (Back to the Future) című szériát, jól fogjuk érezni magunkat. Ilyenkor nem foglalkozunk olyan dolgokkal, mint a paradoxonok témaköre, vagy hogy miért is pont nyolcvannyolc mérföldes sebességre kell felgyorsítani a De Lorean-t az időugráshoz. (Bár arra talán mindenki emlékszik, amikor Marty anyja mással táncol és a fiú halványulni kezd a fényképen, ugye?) Tovább»

Csúcshatás

Az embereket az új kor hajnala óta foglalkoztatja, vajon lehetséges-e a jelenleginél jobban használni az agyi kapacitást. Hiszen minek vagyunk képesek valamire, ha mégsem tudunk élni vele? A mérések alapján egy átlagember körülbelül 20%-os teljesítmény kihasználására képes, és maga Einstein sem pörgette jobban az öreg motollát, mint 30-35%. Egyáltalán minek akkor ez a hatalmas tárkapacitás és „processzor”– gyorsaság? Jelenleg senki sem tudja, mi pedig úgy vagyunk programozva, hogy mindig kérdéseket keresünk. Egyszerűen nem tudjuk elfogadni: valami „csak úgy” történik. És ez jó, mert mindig is ez hajtott minket a fejlődés rögös útján. Tovább»

Lopott idő

A filmekben mindig van üzenet, még ha mi nem is mindig vesszük ezt észre. Az utóbbi évtizedekben rengeteg elgondolkodtató mű született, ami megmozgatta a magyarázók virtuális (vagy nagyon is valódi) tollát. A Lopott idő (In Time) című film is pontosan ilyen. Belemerülhetünk egy olyan alternatív jövőbe, amely megmutatja, mi várna ránk, ha a pénz helyett mindennek az alapja a nagybetűs IDŐ lenne. És valljuk be, ez nem is tűnik annyira földtől elrugaszkodott ötletnek: mi magunk is tudjuk, hogy halandóságunk legfontosabb eleme, mennyi időt tölthetünk el ezen az egyesek által gyönyörű kéknek – mások által pedig piszkos sárgolyónak látott planétán. Tovább»

A sziget

Kezdjük egy bevezető okfejtéssel.
A mai kérdésünk a következő: vajon mire lehet képes egy ember? Hozzátéve, hogy gondolkodjunk egy kicsit az árnyékos oldalon. Ha a történelmet nézzük, akkor a válasz az, hogy szinte mindenre: átveri, megöli, megkínozza a fajtársait, sőt, olyanok is akadnak, akik élvezettel teszik ezt. Persze ez egyáltalán nem normális. Így azt gondolhatjuk, hogy ez a dolog csak különlegesen deviáns emberekkel fordulhat elő. De a válasz sajnos nem ilyen egyszerű. Tovább»

Equilibrium

Sokan kérdezik, miért szól a jövőt bemutató filmek többsége nyomorról, erőszakról, elnyomásról, vagy totális káoszról, amely megbéklyózza, esetleg adott esetben végletekig lealacsonyítja az embert, szinte ösztönlénnyé degradálva. Talán tényleg efelé megy a világ, mi pedig csak leírjuk és megjelenítjük a legvalószínűbb folytatást? Tovább»

A végrehajtók

Nem mondhatnám, hogy a Repo Men (Végrehajtók) című film a legjobb mozi, amit valaha láttam, mégis úgy éreztem, megfogott valami benne… valami, amiről mindenképpen írnom kell. Úgy gondolom, sokan átsiklanának a látottak felett, elkönyvelve a filmet egy átlagos SF-nek. A történet olyan kérdéseket boncolgat, melyek a jövő és jelenkorunk társadalmában is megjelennek, mégis valahogy túlmutat ezen. Olyan helyet tár elénk, és szituációra világít rá, mely a mai világrendet nézve bármikor megtörténhet. Tovább»

Pandorum

Felriadsz. Fogalmad sincsen, ki vagy te és hol vagy egyáltalán. Érzed, hogy folyadék vesz körül. Kinyitod a szemed, és a kívülről beszivárgó villogó fényben meglátod saját acélbörtönöd belsejét. Egy hengerben vagy, amiről nem tudod, mire szolgál. Aztán hirtelen kiengedik a dugót, te pedig kizuhansz a kemény fémlemezzel borított padlóra.
Üdvözöllek az Elysium űrhajó fedélzetén!
Lehámozod magadról az életben tartásodhoz szükséges csöveket, melyek alapján (valamint arról, hogy kellőképpen dideregsz) arra kezdesz gyanakodni, hogy hibernált állapotból ébredtél fel.
Bár neked fogalmad sincs arról, hol vagy, az építők jó előre gondolkodtak azon, hogy a megfelelő információk birtokába juthass. Nem messze a hibernálókapszulád mellett egy szabvány fémlapba sajtolt hasznos tudnivaló néz veled farkasszemet: „A hibernáció mellékhatásaként az alany tapasztalhat időleges emlékezetkiesést”. Sajnos arról nem szól a fáma, hogy mennyi ideig tart ez az állapot, és milyen mélyen érinti az „alanyt”. Tovább»

Alien: üzenet a cselekmény mögött

Az űr sötét és ismeretlen. Megfelelő táptalaja a misztikumnak, borzongásnak, az emberi félelmek és szorongások kivetítésének. A végtelen univerzum érzése nem csak a történet szereplőit nyomasztja, hanem bennünket is, akiket magával ragadnak az események.
Mióta az emberiség felismerte, hogy az űrutazás lehetséges, azóta él a tudatában a késztetés, hogy meghódítsa és megismerje a végtelent. Természetesen, mint minden ismeretlen terület, a kozmosz is veszélyes és kiszámíthatatlan. Sohasem tudhatjuk, éppen merre vet minket a sors, ott pedig milyen veszélyekkel kell szembenéznünk. Megpróbálunk felkészülni a legrosszabbra, de néha még ez is kevés. Tovább»

Az út (The Road)

Nem kell nagy fantáziával rendelkeznünk ahhoz, hogy magunk elé tudjunk képzelni egy lehetséges apokaliptikus világvégét, hisz az utóbbi két évtizedben jelentősen megszaporodtak az erről szóló könyvek és filmek: atomháború, járvány, föld felé száguldó aszteroida, új jégkorszak, özönvíz… mind-mind kellékei egy magasztos, történelmi befejezésnek, ami elpusztítja a civilizációt.

Tovább»