Damien Grove blogja

sci-fi, fantasztikum, Világ, Univerzum

Feedek
Megosztás

ingyenes webstatisztika

 

Stephen King világa - 1. rész

Korunk egyik legismertebb és legolvasottabb írója, akit a kortársai is csak a legnagyobb borzongatóként, vagy a horror királyaként emlegetnek. Könyvei több mint háromszázmillió példányban jelentek meg világszerte. Egyik kedvenc mondása, amely talán legjobban jellemzi őt: „Szívesen rejtőzünk kitalált szavak mögé, amikor a valódi szavak bántanak bennünket.” Tovább»

Benyák Zoltán - Az idő bolondjai

Benyák Zoltán egyike a tehetséges és feltörekvő harmincas írónemzedéknek. Az idő bolondjai című regénye az ötödik a sorban, amely nyomtatásban látott napvilágot. Írt már sci-fit, fantasztikus és történelmi regényt, az új művet pedig a tavaly megjelent Ars Fatalishoz hasonlőan a mágikus realizmus műfajába sorolják. Ő azonban nem szereti bekategorizálni saját magát. Csak azt írja le, amit lát, érez, ami dolgozik benne.

Tovább»

A Solaris üzenete

Eddig a pillanatig még nem adatott meg az emberiségnek, hogy egy flórával és faunával rendelkező (akár értelmes élet forrásaként szolgáló) bolygóra lépjen. Itt van nekünk a jó öreg Hold meteoroktól lyuggatott arca, meg az űrállomás, melyet mi magunk építettünk, és esetleg a közeljövőben eljuthatunk akár a Marsra is. Bár abban nem lesz túl sok köszönet: a légkör tízszer ritkább, mint nálunk (és főleg szén-dioxidból áll), a tömegvonzás pedig még a földinek a felét sem éri el. Talán évszázadokba is beletelik, mire felépítjük majd (talán üvegburák alatt) az első városokat. Szóval, amíg nincsen semmilyen tapasztalatunk, marad az álmodozás. Tovább»

A Nagy Öregek, Cthulhu és Lovecraft

Az emberi kreativitás végtelen. Mindig születnek újabb és újabb gondolatok, melyek eddig még kevéssé érintett dolgokkal, problémakörökkel foglalkoznak. Ismerünk olyan írót (például Robert E. Howard), aki saját mitikus világot épített a távoli múltban, és olyat is (J.R.R. Tolkien), aki még egy működő nyelvet is létrehozott annak érdekében, hogy még hitelesebb legyen az általa megálmodott fantáziavilág.
Lovecraft, aki igazán ismert és elismert író a halála után lett, szintén ezen a rögös úton indult el. Edgar Alan Poe írásai nagy hatást tettek rá, ami egyenes úton vezette a misztikus, ősi félelmeket felszínre hozó témák felé. Tovább»