Benyák Zoltán egyike a tehetséges és feltörekvő harmincas írónemzedéknek. Az idő bolondjai című regénye az ötödik a sorban, amely nyomtatásban látott napvilágot. Írt már sci-fit, fantasztikus és történelmi regényt, az új művet pedig a tavaly megjelent Ars Fatalishoz hasonlőan a mágikus realizmus műfajába sorolják. Ő azonban nem szereti bekategorizálni saját magát. Csak azt írja le, amit lát, érez, ami dolgozik benne.

Kép

Az idő bolondjai
Fülszöveg


Szent Kron nyugalmas sziget az óceánban, távol a partoktól, távol a száguldó világtól. Egyszerű emberek lakják, bár néhányukat nem lehet hétköznapinak nevezni.

Mimi Lafarge a fiatal lány kegyetlen betegségének köszönhetően egy sebesen öregedő testbe zárva kénytelen élni. Manfred, a sziget furcsa idegene olyan titkokat rejt, amelyek az történelem előtti korokba nyúlnak vissza. Tak Lachenskynek, a sziget egyetlen órásmesterének múltjában számos olyan nap van, amiről nem szívesen beszél.

Azután egy egyszerű napon egy különös szemű jövevény érkezik a szigetre, és a világ kizökken a menetéből. Az öröklét ígéretének árnyékában a sziget, és minden lakója el kell gondolkozzon a halandóságán, és fel kell fednie igazi arcát.

Szeptember tizenhetedikén megáll az idő...

Évek, napok, percek. Az idő bolondjai az elmúlás könyve. Egyszerre tekint előre és vissza, próbál értelmet és érzelmet találni az időben. Megkapaszkodni és elengedni. Benyák Zoltán regénye olyan nyomot hagy az olvasóban, akárcsak a sziget lakóiban a visszafordíthatatlan szeptember tizenhetedikei események.

http://www.jonathancross.hu/