Damien Grove blogja

sci-fi, fantasztikum, Világ, Univerzum

Feedek
Megosztás

ingyenes webstatisztika

 

A Nagy Öregek, Cthulhu és Lovecraft

Az emberi kreativitás végtelen. Mindig születnek újabb és újabb gondolatok, melyek eddig még kevéssé érintett dolgokkal, problémakörökkel foglalkoznak. Ismerünk olyan írót (például Robert E. Howard), aki saját mitikus világot épített a távoli múltban, és olyat is (J.R.R. Tolkien), aki még egy működő nyelvet is létrehozott annak érdekében, hogy még hitelesebb legyen az általa megálmodott fantáziavilág.
Lovecraft, aki igazán ismert és elismert író a halála után lett, szintén ezen a rögös úton indult el. Edgar Alan Poe írásai nagy hatást tettek rá, ami egyenes úton vezette a misztikus, ősi félelmeket felszínre hozó témák felé. Tovább»

Alien: üzenet a cselekmény mögött

Az űr sötét és ismeretlen. Megfelelő táptalaja a misztikumnak, borzongásnak, az emberi félelmek és szorongások kivetítésének. A végtelen univerzum érzése nem csak a történet szereplőit nyomasztja, hanem bennünket is, akiket magával ragadnak az események.
Mióta az emberiség felismerte, hogy az űrutazás lehetséges, azóta él a tudatában a késztetés, hogy meghódítsa és megismerje a végtelent. Természetesen, mint minden ismeretlen terület, a kozmosz is veszélyes és kiszámíthatatlan. Sohasem tudhatjuk, éppen merre vet minket a sors, ott pedig milyen veszélyekkel kell szembenéznünk. Megpróbálunk felkészülni a legrosszabbra, de néha még ez is kevés. Tovább»

Az utolsó mammenoid

A feleségem izgatott sikkantására ébredtem. Kinyitottam a szemem, megdörzsöltem borostás állam, és álmosan kinéztem a leszállóegység ablakán. A Traidan bolygó hatalmas kék óceánja bontakozott ki előttem, amely körbevette az ebből a magasságból eléggé aprócskának tűnő szárazföldet. Lepillantottam az előttem lévő ülés háttámlájára szerelt monitorra: a számláló még tizenöt percet jelzett a landolásig.

Tovább»

Az út (The Road)

Nem kell nagy fantáziával rendelkeznünk ahhoz, hogy magunk elé tudjunk képzelni egy lehetséges apokaliptikus világvégét, hisz az utóbbi két évtizedben jelentősen megszaporodtak az erről szóló könyvek és filmek: atomháború, járvány, föld felé száguldó aszteroida, új jégkorszak, özönvíz… mind-mind kellékei egy magasztos, történelmi befejezésnek, ami elpusztítja a civilizációt.

Tovább»